Процес приготування займає три дні, а розписування — до восьми годин. Як на Закарпатті печуть традиційні медяники

 Марія Чорій почала пекти традиційні медяники з 2018 року.
"Коли моя сестричка виходила заміж і запросила мене стати першою кумою (свідком), то я вже почала активніше шукати вчителя, бо хотілось по традиції. А за давньою традицією перша кума мала спекти медяник на весілля", — розповіла Марія.

За її словами, було важко знайти людину, яка б навчала готувати цю випічку.
"І коли у мене вже опустилися руки, то знайомі відправили ще до однієї жінки, яка колись була кухаркою на весіллях і знала, як робиться медяник. Тож вона мені і розказала технологію та стародавній рецепт, але коли я приготувала по тому рецепту медяник, він вийшов гіркий, тож прийшлось експериментувати і на основі того рецепта розробити свій, адже кожна ґаздиня по своєму готує" — сказала Марія Чорій.

За словами Марії Чорій рецепт та технологія приготування медяника тримається в секреті.
"На смак медяник дуже насичений, адже до його складу входить понад 16 інгредієнтів, серед яких і різні спеції. Основним інгредієнтом є мед, тому і назва медяник. Переважно, як і у всіх кондитерських виробах, використовуються яйця, цукор, масло та інші продукти", — розповідає жінка.

Процес приготування традиційного медяника триває три дні.
"Спочатку потрібно підготувати всі інгредієнти та заколотити медяник. Випікається він близько 3-3,5 годин, це залежить від розміру виробу та духовки. Після випічки медяник повинен вистоятися та охолонути. Потім його затягають шоколадною глазур'ю (склицею), а вже тоді і розмальовують".
Процес розписування медяника може тривати і до восьми годин.

Здавна медяник готували лише на весілля, бо по тому, як печеться медяник, і визначили долю майбутньої сім'ї. Також з ним пов'язана весільна традиція:
"На другий день весілля — поправках, де збиралися найближчі — молоді ставала з обох боків столу та розривали медяник. Вважалося, хто більше урве, той довше жити буде", — сказала Марія.

За її словами, зараз медяник замовляють на різні події та свята. "Дуже популярні вони стали на Великдень. Бо, оскільки заведено у нас у кошики ставити тісто, то люди замість тіста з кремом почали ставити медянички: і має гарний вигляд, і кошик не мастить, і рідна традиція".
"Але медяник робиться тільки на замовлення, бо здавна вважалося, що у медяникові відображається людська доля. Тому, як немає одинакових доль, так немає одинакових медяників", — підсумувала Марія Чорій.
 
Процес приготування займає три дні, а розписування — до восьми годин. Як на Закарпатті печуть традиційні медяники Процес приготування займає три дні, а розписування — до восьми годин. Як на Закарпатті печуть традиційні медяники Reviewed by новини on вересня 01, 2022 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.