"Не панікуй! Готуйся!" В Ужгороді пройшли навчання військової підготовки для цивільного населення

 
"Не панікуй! Готуйся!" — під такою назвою пройшли відкриті навчання військової підготовки для цивільного населення в Ужгороді. Навчання провели 13 лютого в Боздоському парку. Про це Суспільному розповів керівник "Громадського штабу оборони Закарпаття" Роман Усенко.
За його словами, головна мета заходу – показати, розказати як себе поводити під час надзвичайних військових ситуацій. Участь у заході взяли військові, медики та рятувальники.
Чотирнадцятирічний Данило та його рідні, гуляючи Боздоським парком, дізналися про військові навчання для цивільного населення й вирішили долучитися до них. Брати Данило й Тимофій мали змогу тримати в руках справжню зброю уперше в житті.
"Коли ти граєш, ти не відчуваєш цієї ваги, а тут вага і тут важко буде взяти і миттєво кудись піти. Однак, сама ефективна – це АКР, вона і легка, і швидко стріляє", — розповів Данило Космеда.
"Дуже класно, що дозволили потримати, бо в грі ти не відчуваєш вагу і як зі зброєю ходити, а тут можна випробувати і зрозуміти, яка це є зброя", — сказав Тимофій Космеда.
Навчання проходили під наглядом професійних військових. Богдан Зуляк — військовослужбовець збройних сил України. На навчаннях розповідав про великокаліберний кулемет: "Кулемет для ураження кулеметних гнізд, легко броньованої техніки, а також повітряних цілей. Він не заряджений, можна дивитися, пробувати".
Також тут вчили надавати першу медичну допомогу. Наприклад, проводити серцево-легенову реанімацію.
"Перевіряємо ротову порожнину, якщо ротова порожнина чиста тоді перевіряємо пульс і дихання. Перевіряємо пульс по принципу: бачу, чую, відчуваю, тобто лівою рукою відводжу щелепу пацієнту, правою ставлю на пульс і дивлюся на грудну клітку, чи є дихання. Якщо пульс і дихання відсутнє, розпочинаємо серцево-легеневу реанімацію по принципу 30 до 2: 30 натискань на грудну клітку і два вдихи", — розповів фельдшер Юрій Гарабко.
Ініціаторами проведення військових навчань для цивільного населення стали представники "Громадського штабу оборони Закарпаття" разом з силовими структурами області, розповів керівник громадської ініціативи Роман Усенко.
"Залучені структури рятувальників, медики, також тактична медицина – військові медики, військові, присутні вибухотехніки і піротехніки. Люди мають змогу, розібрати, зібрати зброю. Можливо хтось давно цього не робив, можливо хтось взагалі цього не робив. Мета заходу – на даний момент, це більше інформативна, узагальнююча, для того аби привернути увагу. Бачимо, що охочих чогось навчитися, насправді, є багато. Вишкіл є неостаннім. Це лише перший, початковий", — розповів Роман Усенко.
Навчання тривали протягом трьох годин із дотриманням карантинних обмежень. За словами Романа Усенка, такі тренування планують провести знову, коли і де саме, повідомлятимуть у соцмережах.
"Не панікуй! Готуйся!" В Ужгороді пройшли навчання військової підготовки для цивільного населення (ФОТО, ВІДЕО)
"Не панікуй! Готуйся!" В Ужгороді пройшли навчання військової підготовки для цивільного населення "Не панікуй! Готуйся!" В Ужгороді пройшли навчання військової підготовки для цивільного населення Reviewed by новини on лютого 14, 2022 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.