У Закарпатському обласному краєзнавчому музеї відкрили виставку з музейної колекції ікон "Святий Миколай Чудотворець

 


Фонди музею налічують 400 ікон, з яких 23 присвячені св. Миколаю. На виставку відібрано 9, які якнайкраще репрезентують іконографію Миколая Чудотворця.

У Закарпатському обласному краєзнавчому музеї відкрили виставку з музейної колекції ікон "Святий Миколай Чудотворець"

Традиція почитання, а отже і традиція іконографії святого Миколая на українських землях бере свій початок ще з часів офіційного прийняття християнства у Київській Русі. Св. Миколая зазвичай зображають у повний зріст, сивим і високочолим, що символізує його мудрість. Він має коротку бороду і єпископське облачення. У руці святий тримає відкрите або закрите Євангеліє. Особливо цікавими є його житійні ікони. Традиція зображення сцен із життя святителя з'являється у XI ст., а до XIV ст. ікони Миколи Чудотворця з житійними клеймами вже були широко поширені на Балканах, в Італії та на Русі.

У Закарпатському обласному краєзнавчому музеї відкрили виставку з музейної колекції ікон "Святий Миколай Чудотворець У Закарпатському обласному краєзнавчому музеї відкрили виставку з музейної колекції ікон "Святий Миколай Чудотворець Reviewed by новини on грудня 15, 2021 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.