Сенсаційні археологічні знахідки на Західній Україні

 

На Західній Украхні, а саме Дрогобиччині знайдені сліди стоянки-майстерні давньої людини кам’яного часу.

Це сталося під час свідомої розвідки у ймовірному для розташування давнього поселення місці, але в певному розумінні випадково.

Випадковість полягала в тому, що  (на думку пошуковців) невідомий природній фактор спричинив зсув горизонту землі з артефактами на досить далеку відстань від вірогідного розташування стоянки. Можливо сюди наповз і зупинився язик Дніпровського заледеніння, забравши під себе стоянку, а в часи потепління пішов зсув, який створив напливи, змістивши грунт. Як би не було, вже сучасна людська “діяльність” зрушила шар землі і витиснула назовні древні каміння . 

При таких обставинах остаточне датування знахідок можливе лише за умов тривалого археологічного дослідження терену. Але в певних межах  можна покладатись  на   “встановлення техніко-типологічних реперів, за якими можна було б визначати культурно - хронологічне місце пам’яток, які не мають чіткої геологічної прив’язки” - як пише у своїй статті відомий дослідник палеоліту  Кухарчук  Ю.В. 

 

А тепер тримайтеся за крісло!!!

 

За відомими ознаками наші знахідки можуть бути з часів пізнього  ашеля, а це за новітніми хронологічними рамками дає більше ніж  150 тисяч років до нашої ери.

Автор популярної серед українських палеолітознавців класифікації кам’яних виробів В.М. Гладилін визначав : “...в ашелі типологічний склад знарядь характеризується поєднанням — у різних пропорціях і варіаціях — макрознарядь (проторубил, рубил, колунів, сікачів, чоперів) із серіями знарядь на відщепах стійких типологічних форм (прості скребла й ножі, зубчасті, виїмчасті вироби)...”

Саме такий набір присутній серед дрогобицьких знахідок. Наприклад, вражаючий дворучний пегматитовий  “чопер” з полірованими від “трудів” поверхнями (фото 1), ложкоподібне рубило  (фото 2), рубило-ніж (фото 3). Ціла низка подібних за формою ударників  з м’якого та твердого камня, колунів, кліверів а також класичних рубил і  біфасів (фото 4).

В цілому вже зараз проглядаються закономірності і характерні риси комплексу.

Насамперед, переважають знаряддя для обробки а не кінцеві вироби. Ми натрапили скоріше на сліди майстерні. 

Стиль інвентаря можна назвати  “пташиним”, нагадує контури Африки і Південної Америки. Площадки та заглиблення, створені для тримання інструмента  пальцями (великим, вказівним та середнім) забезпечують відчутну зручність, а відповідно  точність при маніпуляціях.  Рука з затиснутим знаряддям теж нагадує пташину голову з дзьобом. В якості робочої частини виступає часто грубо ретушована комбінація  точкової  ударної кінцівки з лінійно-дуговим лезом.

Вироби з відщепів характеризує невелика кількість та лаконічність ретуші (ашель). Серед них  різачки,  проколки, скребла а також наконечники (фото 5).

Окремо треба виділити загадкові “ударники” з незрозумілими барельєфами. Можливо це прояв первинного символізму (фото 6,7)? У другому з них ми побачили витягнуте обличчя з пташиними рисами.

Дослідження продовжуються.

Історична секція “ДКТ “Бескид”

beskyd@drogobych.com







Сенсаційні археологічні знахідки на Західній Україні Сенсаційні археологічні знахідки на Західній Україні Reviewed by новини on листопада 22, 2021 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.