На Закарпатті встановлять сім артінсталяцій з інтеграцією у доповнену реальність

 

На Закарпатті на території Ставненської територіальної громади, що розташована вздовж кордону з Польщею, у місцях, де писали картини корифеї Закарпатської школи живопису, встановлять 7 артінсталяцій у вигляді мольбертів з інтеграцією у доповнену реальність.

На Закарпатті встановлять сім артінсталяцій з інтеграцією у доповнену реальність

Як повідомив кореспондентові Укрінформу координатор проєкту Євген Забарило, інсталяції встановлять у межах проєкту, що є продовженням першого культурного маршруту в Україні "Шлях закарпатського живопису".


За його словами, Шлях закарпатського живопису як проєкт розпочався 2020 року в межах однієї з програм Українського культурного фонду «Культура. Туризм. Регіони». Цьогорічне продовження проєкту дістало назву “Орнамент”. Тож на Закарпатті розпочнеться маркування першого з 4-х виявлених в результаті минулорічного дослідження осередків пейзажного живопису закарпатського малярського феномену.


"Проєкт масштабують на території Ставненської тергромади — вона є місцем ужанської концентрації Шляху закарпатського живопису. На території громади у 2020 році було досліджено 35 місць малювання 4-х поколінь художників, які створили більш як 50 пейзажних картин,” – зазначає Забарило.


Віадуки, долини річок, середньовічні замки, дерев’яні карпатські церкви, віднесені до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, — все митці зафіксували на своїх полотнах.


За словами куратора проєкту, маршрут також акцентуватиме увагу громадськості на екології - природи та людини.


"У межах проєкту на території Ставненської тергромади заплановано створити 5 AR-фільтрів, що у форматі edutainment поширять знання про Адальберта Ерделі і Йосипа Бокшая (засновники закарпатського живописного феномену, у 2021 році виповнюється 130 років з дня народження митців - ред.), метеорит “Княгиня” - найбільший з-поміж знайдених в Європі метеоритів у новітній історії, який впав на Закарпатті у селі Княгиня і нині зберігається у Віденському імператорському музеї, букові праліси (розташовані на території прикордонного села Стужиця, об’єкт всесвітньої спадщини ЮНЕСКО), дерев’яна церква Святого Михайла, село Ужок, (об’єкт всесвітньої спадщини ЮНЕСКО) та пізньоцвіт осінній (рослина з Червоної книги України)”, - каже Забарило.


У межах розвитку Шляху заплановано розробку 10 окремих мап шляхами кожного з художників, що створили закарпатський живописний феномен: Адальберта Ерделі, Йосипа Бокшая, Золтана Шолтеса, Гаврила Глюка, Ернеста Контратовича, Антона Кашшая, Василя Габди, Андрія Коцки, Івана Шутєва, Івана Ілька. За словами Забарила, мапи будуть розміщені в сільських школах, центрах надання культурних послуг у громадах та найбільших санаторіях Закарпаття. А спеціальні дороговкази спрямовуватимуть до основних локацій Шляху.


Як повідомив Забарило, спеціально для проєкту закарпатський ресторатор Віктор Михайлов (ресторації “Порядний ґазда”, “Мала Гора Чизай”) розробить та представить громадськості меню улюблених страв закарпатських художників, яким вони надавали перевагу у подорожах краєм.


Для прихильників гастротуризму на початку осені буде проведено серію артпікніків, де вони зможуть скуштувати ці страви.

На Закарпатті встановлять сім артінсталяцій з інтеграцією у доповнену реальність На Закарпатті встановлять сім артінсталяцій з інтеграцією у доповнену реальність Reviewed by Новини on серпня 13, 2021 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.