Долина нарцисів зацвіла пізніше ніж зазвичай (ФОТО)





Незважаючи на те, що саме квітів на полі цього року на так багато, є місця де можна зробити чудові свілини. Ось саме такі світлини зробила та опублікувала у Фейсбук Наталія Четова.

Фото вийшли дійсно гарними, але як розповіла закарпатська журналістка Тетяна Когутич з посиланням на біолога Віктора Ганущина, з кожним роком квітів стає все менше і менше.

“Часом не розумію дій наших науковців — от щодо заповідання та визначення червонокнижними деяких видів, – каже Віктор Ганущин. – От зараз зацвітає знаменита Долина нарцисів, після сакур — це друга топова рослина на Закарпаття для любителів селфі та інстраграму. Але ніхто ж не говорить, що ця Долина нарцисів, відтоді, як її зробили заповідником, вимирає. Ще два десятки років тому в околицях Хуста цього нарцису вузьколистого було дуже багато, а зараз він зникає — фактично, площа цвітіння нарцису зменшилася тут у два рази. А чому? А тому, що змінили природні шляхи існування цього біому. Фактично, там посеред луки, де завжди росли ці нарциси, обгородили територію в 20 гектарів та понаписували: охороняється, будь-який вплив суворо заборонений. Там завжди було пасовисько, худоба випасала ці луки, люди їх косили. Науковці порушили цей біом, тепер там усе заростає верболозом. І нарциси пропадають. У мене нарциси цвітуть в саду під деревами, коли головки висохнуть, я їх обов’язково скошу, і наступного року вони знову буйно цвістимуть”, – цитує біолога журналістка.


Долина нарцисів зацвіла пізніше ніж зазвичай (ФОТО) Долина нарцисів зацвіла пізніше ніж зазвичай (ФОТО) Reviewed by новини on травня 26, 2021 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.